Værter: Scleroseforeningen Roskilde

Scleroseforeningen Roskilde sejrede på udebaneDSCF2669 2

Den 16. juni 2016 slog Scleroseforeningen Roskilde dørene op til Folkekøkkenet på INSP!, i samarbejde med Frivilligcenter Roskilde, og bød velkommen til en aften med lækker mad, en god snak og foredrag om at være aktiv på trods af kronisk sygdom af Franciska Vesterholm.

Kø-kultur og socialt samvær

Folk kom strømmende langsomt til i den lune sommeraften og da det blev tid for formand for Scleroseforeningen Roskilde Anette Brink at præsentere aftenens menu, var der fuldt hus på INSP!.

En af de frivillige i køkkenet udtalte “Det er rart at se så mange fremmødte til et lidt anderledes Folkekøkken ”.

DSCF2676 2De fremmødte var en jævn blanding af repræsentanter for de frivillige sociale foreninger der er tilknyttet frivilligcenteret, lokal politiker, folk med tilknytning til Scleroseforeningen, nogle der var nysgerrige på foredraget og de der er stamgæster til Folkekøkkenet.

Anette fortalte lidt om, den kost der anbefales, når man har sclerose og hvorfor den gør en forskel, og fortalte også, at det kan lade sig gøre at spise kage, selvom man gerne skal undgå raffineret sukker. Ved at bruge dadler og figner som en del af dejen, så kommer den naturlige sødme.

Og skrevet af en sand kage-elsker: Kagen var fantastisk!

DSCF2706 2Da kokken ringede med klokken gik køen hele lokalet rundt, og folk stod tålmodigt og ventede på at få udleveret deres spinatlasagne og salat fra en opskrift i en af foreningens mange indbydende kogebøger.

Snakken og det sociale samvær kørte på tværs af bordene og selvom folk i starten kun havde snakket med dem de fulgtes med, så varede det ikke længe, før intense samtaler kørte på kryds og tværs i lokalet. Faktisk så meget, at det var svært at trænge igennem, da Daniel fra INSP! skulle fortælle lidt om stedet, de kommende ugers program og minde stamgæsterne om, at det var sidste folkekøkken før ferien.

Sekretariatsleder for Frivilligcenter Roskilde Michael Riedel “Det er skønt at se hvordan foreningslivet blomstrer på tværs af interesser, og hvordan samværet mellem mennesker virkelig er i spil i Roskilde.”

DSCF2807 2

Kaffe og inspiration

Efter maden var det tyndet lidt ud, men der var stadig et solidt fremmøde. Næstformand for Scleroseforeningen Roskilde Kjeld Borne startede med at fortælle lidt om hans sygdomsforløb og Sclerose generelt. Der var lidt spørgsmål og en kort debat, inden kaffen blev serveret sammen med den lækre orange-chokoladekage.

Da folk havde fået sat sig med kaffen, gik Franciska på scenen og leverede et virkelig inspirerende foredrag. Både om, at hun jo godt havde vidst, at hun havde sclerose i en tidlig alder, men at det alligevel havde været et chok for hende, at få diagnosen i en alder af 35. Da hun fik diagnosen var hun i sit livs dårligste form, og hun fortalte underholdende om sin rejse derfra til hvor hun står nu som spinning-instruktør i sit livs bedste form.

De fremmødte lyttede og fniste med jævne mellemrum, og det var tydeligt, at Franciska havde fanget dem.

Fakta:

Sclerose er en kronisk sygdom, der angriber centralnervesystemet. Næsten 14.500 danskere har i dag sclerose. Omkring 600 mennesker får hvert år stillet diagnosen, og to ud af tre er kvinder.

Symptomer kan være:

  • Føleforstyrrelser
  • Smerter
  • Spasticitet og lammelser
  • Synsforstyrrelser
  • Tarmfunktionen
  • Træthed og udtrætning
  • Vandladningsforstyrrelser

Grøntsagslasagne med spinat

Kan varieres med forskellige grønsager, alt efter humør

Ingredienser:

500 g frossen spinat

1 lille løg

1 fed hvidløg

1 dl sigtet speltmel

6 dl mælk/sojamælk

Reven muskatnød

Salt og friskkværnet peber

4 tomater

6 champignoner

2 gulerødder

2 spsk. Olie

15 fuldkorns­lasagneplader

50 g reven ost

  • Optø den frosne spinat
    Pil og hak løg og hvidløg fint og svits det i lidt olie i en gryde
  • Pres vandet fra spinaten og rør den i gryden sammen med speltmelet. Tilsæt mælken og lad spinatsovsen koge kort op. Smag til med reven muskat, salt og friskkværnet peber
  • Sluk for varmen og lad spinatsovsen stå, mens grøntsagerne tilberedes
  • Rengør tomater, champignoner og gulerødder og skær det hele i meget tynde skiver. Pensl et ovnfast fad med olie
  • Nu skal lasagnen samles. Fordel et tyndt lag spinatsovs i bunden af fadet og læg lasagneplader over. Læg derpå et nyt lag spinatsovs og et lag champignoner… Herefter et lag lasagneplader, et lag spinatsovs og et lag gulerødder. Til sidst lægges et lag spinatsovs, som drysses med den revne ost
  • Bag lasagnen i oven ved 180 grader i ca. 45 minutter

DSCF2741 2Orangechokoladekage

Her er opskriften på en lækker “tung” chokoladekage helt uden mel og raffineret sukker. Den kan spises med god samvittighed, men pas på du ikke bliver afhængig

Ingredienser:

100 g tyrkiske dadler

1 æg

1 dl hasselnødder

3 spsk kakao

½ tsk bagepulver

½ tsk vaniljepulver

Knivspids fint salt

25 g mørk chokolade

1 øko appelsin

Olie til formen

  • Tænd ovnen på 180°
  • Fjern sten fra dadlerne og kom dem i skålen til en stavblender. Slå ægget ud i skålen med dadlerne og blend det sammen til en flydende masse
  • Tilsæt hasselnødder, kakaopulver og bagepulver, vanilje og salt og blend det godt endnu en gang
  • Hak chokoladen groft med en kniv og kom det ned i skålen med kagedejen. Riv derefter lidt af appelsinskallen ned i skålen og rør det hele rundt med en ske
  • Kom massen over i en lille tærteform smurt godt med olie og stil tærten på en rist i ovnen og bag i ca. 30 minutter
  • Når kagen er bagt færdig skal den stå og køle i ca. 10 minutter. Riv evt. lidt ekstra appelsin på toppen
  • For at få lidt syrligt kan den eventuelt serveres med en skefuld skyr