Fællesskabsformidlerne

Fællesskabsformidlernes kontaktkortHvis du har taget et af disse små kort på biblioteket, i et kulturhus, hos din læge, i Frivilligcenteret eller et andet sted, så glæder vi os rigtig meget til at høre fra dig. For vi er en flok frivillige fra foreninger, der gerne vil have dig med i vores fællesskaber, uanset om du er ung, gammel eller et sted midt imellem! 
 

Hvordan fungerer det?

Du ringer på tlf. 21 16 90 26 eller skriver til Frivilligcenteret på frivilligcenter@roskilde.dk (eller kommer ind på kontoret i Tinghuset i vores åbningstid mandag-torsdag kl. 10-14) og fortæller, at du gerne vil kontaktes. Så bliver du efter nogle dage ringet op af en af vores fællesskabsformidlere, og sammen finder I ud af, hvad dine interesser er, og hvad du gerne vil. Som oftest aftaler man at mødes - for det er lidt nemmere, når man sidder over for hinanden. Men hvis du foretrækker det, kan det også foregå pr. telefon.

Din Fællesskabsformidler har en stor viden om, hvad der foregår i den frivillige verden i Roskilde Kommune. Derfor kan han/hun sikkert foreslå nogle aktiviteter, der er interessante for dig - enten hvis du til være aktiv deltager i en forening, der hjælper andre, eller hvis du vil benytte dig af tilbuddene fra foreningerne.

Når du og Fællesskabsformidleren er blevet enige om et tilbud, der passer til dine interesser (og som er realistisk for dig at deltage i), kan I evt. aftale at mødes derhenne, hvis du har brug for, at der er en, der tager med. Så kan I deltage i det første arrangement sammen. Hvis du har behov for transport, kan han/hun hjælpe dig med at bestille det (Fællesskabsformidlerne har ikke tilladelse til at køre dig selv). Målet er, at vi hjælper dig med at komme i gang med en aktivitet, som du bliver glad for. Hvis det lykkes, så er vi lykkedes med det, vi har sat os for! 
 

Fællesskab - hvad mener vi med det?

Frivilligcenter Roskilde arbejder for at få flest mulig med i fællesskaber, så ingen skal sidde alene mod deres vilje. Et stærkt netværk, venner og en god omgangskreds er centrale elementer i ethvert menneskes velbefindende. I mange faser af livet opstår disse netværk naturligt – i skolen, på jobbet, eller i familien. Når man ikke er på arbejdsmarkedet - enten fordi man er gået på efterløn eller pension, eller fordi man af andre grunde ikke har job - kan det dog være nødvendigt, at man mere aktivt opsøger nogle nye netværk.

Frivillige sociale foreninger spiller efter vores opfattelse en afgørende rolle. De muligheder, som disse giver, kan styrke fællesskaber og forebygge ensomhed.
  

Plejecentergruppen - varme, frivillige hænder

Fællesskabsformidlerne har også en plejecentergruppe, der skal sørge for flere varme hænder på Roskildes plejehjem. Her vil de frivillige løse nogle af de omsorgsopgaver, som personalet ikke har tid nok til: Sludre med beboerne, drikke en kop kaffe med dem, læse højt, gå tur - eller bare være til stede og lytte. Hvis du vil være med i denne gruppe, skal du bare sige til. Og vi vil gerne have frivillige fra alle aldersgrupper. Så selv om du måske opfatter dig selv som "ældre", så er der nogen på plejehjemmet, der opfatter dig som "yngre"! 
  

Hvordan startede dette initiativ?

Fællesskabsformidlerne blev grundlagt som en aktivitet under Frivilligcenter Roskilde i 2018 af Ole Rasmussen og Ejner Jensen, to af Roskildes mest aktive ildsjæle inden for den frivillige verden. De samlede andre ildsjæle fra en række af Roskildes frivillige sociale foreninger og fra Frivilligcenter Roskilde. Sammen ville de nå ud til så mange som muligt, der ikke følte sig som en del af et fællesskab, og bringe dem ind i et fællesskab.

Fællesskabsformidlernes postkort til sundhedskonsulenterne

Det første skridt var udarbejdelsen af dette kontakt-kort (her ses forside og bagside), som sundhedskonsulenterne fra Roskilde Kommunes Sundhedscenter tager med ud, når de er på første hjemmebesøg hos ældre i eget hjem, der fylder 75 år, eller som har oplevet store omvæltninger i deres liv som fx at miste deres ægtefælle. Dette kort er stadig i brug, og det fungerer på samme måde som beskrevet for det lille kort øverst på siden - bortsat fra, at vi får personens kontaktoplysninger fra kortet, som de udfylder, når de har besøg af medarbejderen fra Sundhedscenteret eller hjemmeplejen.
  

"Sådan bryder vi ensomheden sammen"

Ældresagens plakat om fællesskab

Fællesskabsformidlerne er blandt andet inspireret af den viste tegning, som er en kæmpestor plakat fra Ældre Sagen (her ses kun et lille udsnit). Den blev lavet, efter at Ældre Sagen tog initiativ til at starte Folkebevægelsen mod Ensomhed i september 2014. Blandt mange nye tiltag blev der afholdt stormøder, hvor frivillige kunne give deres bud på, hvordan vi kunne forebygge og bekæmpe ensomhed. Plakaten blev tegnet undervejs fra by til by i april 2015.

Klik på tegningen for at se hele plakaten. Det er en pdf-fil, som du kan forstørre og gå på opdagelse i, mens du kikker på den på computerskærmen. Vi anbefaler ikke at printe den ud, da du enten ikke får det hele med, eller også bliver det for småt til, at det kan læses. 

 

Fællesskabsformidlernes logo

 

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Frivilligcenteret, idet Sekretariatet er den praktiske tovholder på projektet.