Persondataforordningen (GDPR) gælder ikke kun virksomheder men også foreninger. Så selv om I måske kun er en lille, lokal forening drevet af nogle få frivillige ildsjæle, skal I alligevel overholde de regler, der blev skærpet i maj 2018.
Hvad omfatter det?
Det handler om, hvordan I håndterer jeres medlemsoplysninger, fx navne, adresser, telefonnumre, e-mailadresser, CPR-numre, fotos osv.
Hvordan mærker I det?
Det er typisk medlemslister, tilmeldingslister til arrangementer og den slags, I skal håndtere anderledes end før. Det gælder både lister, som I offentliggør på jeres hjemmeside, og dem, som I bare har liggende på foreningens (eller jeres private) computere.
Hvor findes der hjælp?
Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA) har en rigtig god guide netop til foreninger, som I kan finde her:
Regler for persondata i foreninger
I kan læse guiden på selve siden eller downloade den som pdf-fil og printe den ud.
På samme side ligger der skabeloner for hhv. privatlivspolitik (fx til at lægge på jeres hjemmeside), og for datafortegnelsen, altså den oversigt der specificerer, hvilke data I håndterer, og hvordan I gør det.
Andre ressourcer
DGI's information om GDPR bl.a. med et 50 minutters videokursus (grundlæggende viden, meget pædagogisk forklaret). De bilag, der nævnes i kurset, kan downloades på samme side. Se bort fra, at DGI's materiale er beregnet til idrætsforeninger - det meste gælder alle typer frivillige foreninger.
Her finder du Frivilligcenter Roskildes privatlivspolitik, der fortæller, hvordan vi håndterer persondata.